Učitelj

Žarko Andričević rođen je 1955. godine u Splitu.  Zanimanje za religije i filozofiju Istoka pokazao je još u ranim gimnazijskim danima. Po dolasku na studij u Zagreb 1975. godine počeo je vježbati borilačke vještine i yogu u tada čuvenom klubu „Kata“, gdje se istražujući duhovne korijene tih disciplina susreo s budizmom. Dvije godine kasnije i u formalnom je smislu postao budistom preuzimajući Tri utočišta na prvoj takvoj ceremoniji održanoj u bivšoj Jugoslaviji.  Od 1983. godine djeluje kao glavni učitelj  udruženja Mushindokai podučavajući kempo, yogu i budizam u glavnom dojou u Zagrebu, ali i u mnogobrojnim ograncima u Hrvatskoj. 1985. godine pokrenuo je prvu studijsku i meditacijsku grupu koja je sustavno proučavala izvorne tekstove palijskoga i mahayanskoga kanona, a 1992. je za potrebe grupe osnovan i prvi rezidencijalni centar u kojem je postojala knjižnica i dvorana za meditaciju. Bio je to začetak prve budističke zaajednice u Hrvatskoj koja danas nosi ime Dharmaloka i Budističkoga centra koji od 1998. godine djeluje u Zagrebu.
 Tražeći novoga učitelja 1996. godine je sreo poznatoga chan-majstora shifu Sheng-yena, nosioca obje linije chana u Kini. Susret s majstorom Sheng-yenom i živom tradicijom chan-budizma označio je veliki preokret kako u njegovom životu, tako i u životu Zajednice u cjelini. Posvetio se praksi chana odlazeći redovito na meditacijska povlačenja u SAD i drugdje gdje je majstor Sheng-yen podučavao. U lipnju 2001. je na dvotjednom povlačenju u SAD-u primio rijetko priznanje, prijenos Dharme od majstora Sheng-yena i tako postao jednim od njegovih Dharma-nasljednika na Zapadu. Taj događaj označio je početak njegove karijere kao učitelja i majstora chana, a Dharmaloku i Budistički centar u Zagrebu kao jedno od još uvijek rijetkih mjesta u Europi gdje je moguće pouzdano slijediti stazu chan-budizma. 
Etablirani je međunarodni učitelj chana – redoviti je gost-učitelj Dharma Drum Meditation Centra u SAD-u i DDM Centra na Tajvanu, a meditacijska povlačenja vodi u Švicarskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Kanadi i Australiji. Do sada je vodio preko šezdeset sedmodnevnih i desetodnevnih chan povlačenja u Hrvatskoj, Europi, SAD-u i Aziji. Redoviti je član Konferencije zapadnih učitelja budizma i potpredsjednik je Europske budističke unije. Misiju svojega učitelja nastavio je i kroz zalaganje za međureligijski dijalog sudjelujući na brojnim međunarodnim konferencijama, a suradnik je i Hrvatskoga intituta za međureligijski dijalog „Areopag“.