Dharmaloka

Početke naše budističke zajednice moguće je slijediti daleko unazad, u sada već daleku 1977. godinu kada je malena skupina posvećenika yoge i borilačkih vještina odlučila preuzeti Tri utočišta i odabrala budističku stazu kao svoj životni put. U više nesklonim nego povoljnim uvjetima, sredinom 80-ih jedan je od tih ranih entuzijasta, Žarko Andričević pokrenuo prvu studijsku i meditacijsku grupu koja se sustavno bavila promišljanjem izvornih budističkih tekstova i upražnjavanjem meditacije. Bili su to temelji današnje zajednice, a polaznici te prve grupe i danas čine njenu jezgru.

Nadahnuće, ozbiljnost i predanost grupe doveli su do osnivanja prvog budističkog centra u Hrvatskoj početkom 90-ih godina. Taj centar u Markuševcu bio nam je dom više od pet godina. Premda udaljen od grada i nepogodan za svakodnevne dolaske, imao je knjižnicu i prostor za meditaciju što nam je omogućilo provođenje redovitih programa studija i produljenih meditacijskih sjedenja. Dosegnuli smo novu razinu organizacijske uređenosti i na sastansku Europske budističke unije 1993. godine primljeni smo u njeno članstvo. Doveli smo, ili pomogli u dovođenju, niza relevantnih budističkih učitelja našoj zemlji – Ayang-rinpochea, shifu Sheng-yena, Dalaj-lame, da nabrojimo neke. Premda s višedesetljenim zakašnjenjem u odnosu na zapad, naša je javnost tada napokon imala priliku upoznati velike učitelje budizma i čuti njihova razmišljanja o naravi ljudskoga života. Bilo je to plodno razdoblje za budizam u Hrvatskoj – niknulo je još nekoliko društava i grupa koji su doprinjeli raznolikosti budističke scene u našoj zemlji.

Bilo je to neobično značajno razdoblje i za našu zajednicu. Nakon susreta našeg učitelja sa shifu Sheng-yenom i njegovoga posjeta Zagrebu, odlučili smo u prakticiranju slijediti kinesku tradiciju chana ili zena. Naime, osim izvjesne sklonosti prema sino-japanskoj mahayanskoj tradiciji, naše dotadašnje bavljenje budizmom bilo je uglavnom općenitoga karaktera, tako da je susret sa živom tradicijom, i pored toga s jednim od danas najznačajnijih učitelja budizma shifu Sheng-yenom, našoj zajednici udahnulo novi život. Tako smo 1998. utemeljili Budistički centar u središtu Zagreba i postali dostupniji svima koji su htjeli istražiti drevni Buddhin nauk i početi slijediti metode chana ili zena. 

Od otvorenja Centra traje zrelo i vrlo plodno razdoblje u radu naše zajednice. U brojkama govoreći, za to smo vrijeme organizirali 66 tečajeva chan meditacijske prakse (u našem Centru, u Puli, Splitu, Celju, Šibeniku, Beogradu, Berlinu i Cape Codu), 26 ciklusa predavanja, 62 jednodnevnih povlačenja, 38 trodnevnih povlačenja, 3 petodnevna povlačenja, 32 sedmodnevna povlačenja ili ukupno 416 dana meditacijskih povlačenja, zatim 19 seminara Krk i 14 seminara Orebić, 3 seminara Fužine i 2 seminara Jelsa ili ukupno 266 dana seminara. Pokrenuli smo i priveli kraju obrazovanje pet naraštaja škole za učitelje zenyoge, međunarodno certificiranoga programa. Objavili smo četiri knjige – Zen Velikoga Bisera u suradnji s Profilom, a Duboku mudrost, Zenyogu - razvijanje pomnosti kroz pokret i Tragove goveda u vlastitoj nakladi. Pokrenuli smo meditacijske grupe u Puli, Šibeniku, Splitu, Celju, Berlinu i Cape Codu, SAD. Osim na našim, članovi naše zajednice sudjelovali su na nizu povlačenja što ih je shifu Sheng-yen održao u Europi , SAD-u i na Tajvanu. Dvanaest je članova preuzelo zavjete Bodhisattve, kojima svoje najplemenitije težnje posvećuju dobrobiti drugih bića.

Posebno valja istaknuti da je naš učitelj, Žarko Andričević 2001. godine doživio rijetko priznanje i postao nasljednikom u Dharmi shifu Sheng-yena. Etablirao se kao međunarodni učitelj chana – redoviti je gost-učitelj Dharma Drum Meditation Centra u SAD-u i na Tajvanu te redovito vodi meditacijska povlačenja u Švicarskoj, Kanadi i Australiji. POtpredsjednik je Europske budističke unije i redoviti je član Konferencije zapadnih učitelje budizma.

Treba reći i da smo nakon višegodišnje suradnje na izradi zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica napokon 2004. dobili rješenje o upisu u registar. To, nažalost, nije uključivalo i ostvarenje istih prava što ih uživaju druge zajednice.

Zajednica i dalje redovito sudjeluje u radu Europske budističke unije, a međunarodnu smo djelatnost proširili na svjetsku razinu – naša delegacija od 2007. godine redovito sudjeluje u međunarodnoj proslavi UN-ovog dana Vesakha u Tajlandu i Vijetnamu te je član Svjetskoga budističkog samita što se jednom u tri godine okuplja u Japanu.

Pred nama je još mnogo posla, ponajprije na onome u čemu najviše oskudijevamo – uvjetima za praksu. Već niz godina razvijamo projekt izgradnje meditacijskoga centra.