Chan meditacijska povlačenja

Meditacijska povlačenja predstavljaju samu srž chan prakse. Ona nam daju priliku da pomaknemo granice svojeg meditacijskog iskustva, a često su i jedina prava prilika da se zaista sretnemo sa samima sobom, da se saberemo, uspostavimo kontakt sa svojim tijelom, osjećajima, da otpustimo nepotrebne napetosti i sagledamo svoj život iz zdravije i mudrije perspektive. Predstavljaju intenzivan oblik prakse koji se odvija u posebnim uvjetima i pod strogim pravilima koja nam pomažu da umirimo svoj inače raspršeni i nemirni um i "okrenemo svjetlo unutra" u nastojanju da prepoznamo svoju pravu prirodu.

Povlačenje ima nekoliko vidova - povlačenje od svakodnevnog života i uobičajenih navika, povlačenje od neposredne okoline i uvjeta na samom povlačenju i konačno povlačenje od samih sebe. Drugim riječima, trebamo se povući od misli vezanih uz prošlost i budućnost i postaviti svoj um u stvarnost sadašnjeg trenutka. Jedino tako možemo doživjeti i upoznati one dublje slojeve našeg bića koje naš diskriminativni um inače zastire. Duboko preobražavajuće, iskustvo chan povlačenja je neophodno za svako ozbiljno slijeđenje puta.

Dan meditacije - Ovo je blagi uvod u način i duh prakse produljenog chan sjedenja za početnike ili opušteno sjedenje za iskusne praktičare koji žele provesti dan u meditaciji. Bit će to prilika da naučite primjenjivati metodu dok sjedite, hodate, vježbate ili obavljate određene poslove. Pored sjedenja, taj dan dijelimo i ručak i rad i stvaramo ozračje međusobnog pomaganja i podržavanja koje je toliko značajno u svakoj duhovnoj praksi.  Prisustvovati mu mogu svi oni koji su već bili na tečaju meditacije i imaju ustaljenu meditacijsku praksu.

Trodnevna chan meditacijska povlačenja - Ovo je produljena praksa meditacije prilagođena početnicima koji se žele bolje upoznati s metodama chana i produbiti svoje iskustvo. Dan započinje u 5 sati ujutro, a uključuje razdoblja meditacije, yoga vježbe, praksu pomnog rada, Dharma predavanje, razgovor s učiteljem, jutarnju i večernju službu i završava u 22 sata. Naglasak na ovim povlačenjima je na opuštanju tijela i uma kroz neprestano vraćanje u sadašnji trenutak. Uz pomoć meditacije na dah u mirovanju i pomnosti na tijelo u kretanju postiže se unutarnja stabilnost i mir koje je moguće prenijeti i u svakodnevni život. Višednevna povlačenja namijenjena su onima koji su već bili na tečaju meditacije i uvodnom povlačenju, te najmanje šest mjeseci redovito upražnjavaju meditaciju.

Sedmodnevna chan povlačenja - Osobito se značajnima smatraju povlačenja koja traju sedam dana, što je tradicionalni okvir chan povlačenja. Zašto upravo to razdoblje? Budistička povlačenja se često mjere u jedinicama od sedam dana, pri čemu početak ciklusa obilježava neka od Mjesečevih mijena. Tako su u Kini povlačenja trajala tjedan dana, tri tjedna, sedam tjedana, itd. Razlog za to je u potrebi da se praksa i tijelo usklade s većim ritmovima prirodnog okruženja. S druge strane,  razlozi za sedmodnevno povlačenje leže u prilici da se um dovede u stanje kontinuirane sabranosti pa zatim i u stanje samdhija ili jednog uma, a što je tek pretpostavka za viđenje vlastite prirode ili dubokog preobražavajućeg iskustva kojem chan praksa vodi. Na sedmodnevnim povlačenjima se stoga koriste napredne metode chan meditacije kao što su tiho osvjetljavanje (mochao) i huatou. Inače ova povlačenja se nazivaju i intenzivnim jer po svom ritmu i zahtjevnosti odgovaraju redovničkim povlačenjima. Život na povlačenjima obilježava krajnja jednostavnost,  obitavanje u stvarnosti sadašnjeg trenutka i skladno i za praksu poticajno ozračje.  Unutarnji ustroj povlačenja je rezultat  tisućljetne tradicije i osmišljen je upravo kao skup izrazito povoljnih uvjeta koji potpomažu naša najplemenitija nastojanja, da pomognemo i sebi i drugima slijedeći drevnu stazu chana.