Duboka mudrost

Razumijevanje patnje i njegovanje suosjećajnosti putem chan-budizma

Chan-majstor Sheng Yen

Godina izdanja: 2005.
Uvez: meki
Format: 16.5 x 24 cm
Broj stranica: 121
Izdavač: Dharmaloka
ISBN 953-7104-00-1
Cijena: 100 kn
Napomena: cijena će se uvećati za iznos poštarine

O knjizi

Shifu Sheng Yen je jedan od rijetkih, svjetski značajnih suvremenih učitelja budizma koji je posjetio Hrvatsku, a njegov je posjet za posljedicu imao posvećivanje grupe ljudi slijeđenju puta kojega on promiče, a to je put kineskoga chan-budizma. Chan odlikuje, kako je njegov osnivač Bodhidharma rekao, "osobit vid prenošenja mimo svetih spisa i neoslanjanje na riječi i govor". Škola koja među svim riječima najviše cijeni tišinu, jer se prava istina o stvarnosti ne da se iskazati riječima ipak nije sasvim odbacila govorno izražavanje, o čemu svjedoče brojna djela njenih majstora.
Ovom se knjigom u nas po prvi puta pojavljuje neko djelo suvremenog majstora chana, najdugovječnije i najznačajnije od škola kineskoga budizma, škole koja je tako temeljito preobrazila duhovni krajolik zemalja Dalekoga Istoka.

A što konkretno znači da je djelo napisao, ili – u ovom slučaju, jer radi se o zbirci predavanja koja su naknadno sklopljena u knjigu – izgovorio majstor chana? To znači da je cjelokupno, tisućljetno naslijeđe jedne škole misli i djelovanja, pročišćeno i provjereno vlastitim dubokim iskustvom, izneseno čitatelju kao pomoć i uputa u vlastitom snalaženju na stazi spoznavanja sebe i stvarnosti "kakvom ona jest", kao što se to najčešće kaže. To je rijetkost. I nadalje, ova knjiga opisuje put koji je i u nas moguće slijediti, što je još jedna rijetkost.

O sadržaju

Kroz poglavlja u kojima iznosi autobiografske zgode koje su ga nagnale da se počine pitati o dubljim zakonitostima postojanja, do razmatranja "vječnih" tema budizma poput boli i patnje, do uputa kako razviti oba krila budnosti, a to su mudrost i suosjećanje, Shifu Sheng-yen na pristupačan, duhovit i zanimljiv način iznosi zapažanja i shvaćanja tradicije čija je temeljna tema ljudski život učiniti smislenijim; tradicije u kojoj je duboko ukorijenjen, no što mu nije zapreka da nadiđe njena kulturna određenja i progovori univerzalnim rječnikom koji i mi danas, ovdje možemo shvatiti. U tome izdavanje ove knjige nalazi svoj smisao, to nije egzotično djelo koje oko sebe širi miris mirišljavih štapića i nerazumljivih mantri, već djelo koje, nađe li sugovornika, može uspostaviti plodonosan dijalog koji vodi nalaženju mira i razumijevanja, vrlina koje nam toliko nedostaju i na osobnoj i na društvenoj razini.

Iz predgovora

"Posebnost je ove knjige i u tome što chan predstavlja kao sastavni dio budizma, i što o chanu ne govori isključivo iz perspektive transcedentalnog iskustva, ili prosvjetljenja, što ponekad chan/zen običnom čitatelju čini potpuno nerazumljivim, već ga prikazuje kao jasno izloženu metodu ili stazu duhovnoga razvoja. Mnoštvo autobiografskih elemenata i cjelovit prikaz škole chana, od njenih osnovnih načela pa sve do vrlo istančanih načina prakticiranja čini ovu knjigu vrlo zanimljivom i korisnom početnicima i naprednim praktičarima."

Iz uvoda

"Chan se ne može promatrati odvojeno od budizma. Još od Buddhina vremena učitelji su “prenosili” njegovu mudrost onim učenicima koji su dokazali svoje iskustvo i razumijevanje Dharme, Buddhina nauka. Nizom takvih priznanja stvorene su rodoslovne linije učitelja, a od njih su nastale posebne sekte ili škole budizma. To ipak ne znači da škole prenose samo dio Buddhadharme, pa tako i škola chana prenosi cjelovitu Dharmu.

Dharma je poput oceana. Zahvatite li vodu iz Indijskog ili Atlantskog oceana, ili iz Sjevernog ledenog mora, ona je uvijek slana. Isto tako, u svim linijama glavne struje budizma, okus Dharme je isti. Okus je to cjelokupnog učenja Buddhe Śakyamunija."

O autoru

Majstor Sheng Yen, glasoviti učitelj chan-budizma, s trinaest godina napustio je dom u okolici Šangaja i ušao u samostan. Za komunističkih nemira prebjegao je na južni Tajvan i tamo proveo šest godina u samotnjačkom povlačenju. Po njegovu svršetku nastavio je školovanje i stekao doktorat iz budističke književnosti na čuvenom Sveučilištu Rissho u Tokiju, a potom primio prijenos Dharme u obje velike škole chana. Tijekom trideset godina podučavanja vodio je preko stotinu meditacijskih povlačenja, objavio jednak broj knjiga i držao predavanja u brojnim zapadnim zemljama među kojima se 1997. našla i Hrvatska. Danas, Sheng Yen većinu vremena provodi između New Yorka, gdje je stalni učitelj u Meditacijskom centru chana, čiji je osnivač, i Taipeija, gdje je nadstojnik dvaju samostana.

"Majstor chana Sheng Yen je veliki učitelj, čijem znanju i mudrosti duboko vjerujem. Povlašten sam što se smatram njegovim prijateljem, i divim se onome što čini za Buddhadharmu na Istoku, ali i na Zapadu."

Thich Nhat Hanh

"Slušajući kako učitelj Sheng Yen izlaže učenja chan-budizma, prožima me snažan osjećaj da slušam mudre riječi čovjeka velikoga iskustva i duboke prakse."

Njegova Svetost Dalaj-lama